1 Ιουν 2010

Ενημερωτική Επιστολή

Αρ. Πρωτ.: 67/2010
Αθήνα, 31 Μαΐου 2010

Προς: - τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων
- μέλη ΠΕΕΠΟΘΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε για τις τελευταίες κινήσεις του Δ.Σ. καθώς και για διάφορα θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Προσπαθώντας να επιτύχουμε ευνοϊκή για τους ΥΠΟΚΑ τροποποίηση του νομοσχεδίου με θέμα «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» καταθέσαμε υπόμνημα προς την Υπουργό Παιδείας ΔΒΜΘ με το οποίο προτείναμε να γίνει αποδεκτή η ένταξη των ΥΠΟΚΑ στα στελέχη της Εκπαίδευσης καθώς και η αναδρομική μοριοδότηση της θέσης τους στην επιλογή των στελεχών.
Συναντήσαμε την Ειδική Γραμματέα κ. Θ. Δραγώνα πριν την ψήφιση του νόμου στη Βουλή και θέσαμε όλα τα ζητήματα-αιτήματα που μας αφορούν και τις προτάσεις μας. Η κ. Δραγώνα έδειξε θετική στάση και, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε πως με τα νέα προγράμματα σπουδών στόχος του Υπουργείου είναι ο πολιτισμός να γίνει κεντρικός πυλώνας του νέου σχολείου.
Μετά την ψήφιση του νέου νόμου και με δεδομένη την αδιαφορία του Υπουργείου για τους Υπευθύνους των Καινοτόμων Δράσεων, και ιδιαίτερα των Υπευθύνων στο χώρο του πολιτισμού, στείλαμε επιστολή προς την Υπουργό για να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και να ζητήσουμε συνάντηση ώστε να έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο μας και να συζητήσουμε πιθανές προτάσεις αναβάθμισης του ρόλου των ΥΠΟΚΑ.
Τα παραπάνω δύο έγγραφα είναι αναρτημένα στο blog της Ένωσης.
Ως γνωστόν, υπάρχουν ακάλυπτες οικονομικές υποχρεώσεις των Περιφερειακών Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων παρελθόντων ετών, που αφορούν στις αμοιβές των οργανωτικών και των κριτικών επιτροπών. Σε κάποιες Περιφέρειες, μαθαίνουμε, ότι τα μέλη των κριτικών επιτροπών έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη μεγάλη καθυστέρηση. Το Δ.Σ. έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη Δ/νση ΣΕΠΕΔ την επίλυση του προβλήματος και σκοπεύει να θέσει εκ νέου γραπτό ερώτημα στο Υπουργείο, γι΄ αυτό παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θέμα στην περιφέρειά σας. Προτείνουμε, επίσης, όσοι ήσασταν μέλη οργανωτικών επιτροπών να προωθήσετε, με όποιο τρόπο μπορείτε, έγγραφο ερώτημα προς το Τμήμα Δ΄ Αισθητικής Αγωγής σχετικά με το πότε και το πώς σκοπεύει το Υπουργείο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του.
Σε ό,τι αφορά στις θέσεις των Υπευθύνων Καινοτόμων Δράσεων μάθαμε, και σας μεταφέρουμε, ότι θα δοθεί παράταση ενός έτους σε όσους υπηρετούν στη θέση αυτή. Το σχετικό έγγραφο βρίσκεται προς υπογραφή.
Στο site του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έχει αναρτηθεί Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για τη Δημιουργία Μητρώου Εμπειρογνωμόνων για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών του νέου σχολείου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κάνουν αίτηση, ώστε να στηρίξουν ενεργά, και από αυτή τη θέση, τον Πολιτισμό στο νέο σχολείο. Οι αιτήσεις γίνονται έως και 17 Ιουλίου 2010.

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι, υλοποιώντας την απόφαση της καταστατικής Γ.Σ. της Ένωσης που έγινε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις Σχολές Μωραΐτη, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά, στις 21 Μαΐου 2010, η αίτηση για αλλαγή έδρας της Ένωσης. Η αλλαγή αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε Α.Φ.Μ. και να λειτουργούμε σύμφωνα με όσα ορίζονται από το νόμο. Το αίτημα θα εκδικασθεί την 26η Νοεμβρίου 2010.
Αγαπητοί Συνάδελφοι, στους δύσκολους καιρούς που όλοι περνάμε ατομικά, και η εκπαίδευση στο σύνολό της, προσπαθούμε να υπερασπιστούμε, στο βαθμό που είναι δυνατό, τα δικαιώματά μας και το όραμά μας για μια καλύτερη παιδεία। Η Ένωση, όσο μπορεί, θα βρίσκεται στο προσκήνιο, ρωτώντας, διεκδικώντας, κάνοντας προτάσεις। Όλοι μαζί, ας κάνουμε όσες προσπάθειες αντέχουμε.


Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.


Η Πρόεδρος

Χάρη Αλεξάκη

Η Γενική Γραμματέας

Ειρήνη Μωσαΐδου