28 Οκτ 2009

Επιστολή προς ΥΠΟΚΑ & μέλη της ΠΕΕΠΟΘΕ

Αρ. πρωτ. 51

Αθήνα, 21-10-2009

Προς: Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων και μέλη της ΠΕΕΠΟΘΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. της ΠΕΕΠΟΘΕ είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο των επιμορφωτικών της δράσεων αποφάσισε τη διοργάνωση του Α΄ Συμποσίου της Ένωσής μας. Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 8-ιο Ιανουαρίου 2009 στη Σχολή Μωραΐτη στο Ψυχικό της Αθήνας. Απευθύνεται σε Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων και Εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τις πολιτιστικές διεργασίες στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης από όλη την Ελλάδα.

Το θέμα του Συμποσίου είναι: «Όταν οι τέχνες συνομιλούν στο σχολείο...» με υποθεματική αναφορά στα όνειρα. «Το Όνειρο» είτε ως ερέθισμα είτε ως έναυσμα έμπνευσης και δημιουργίας είτε ως προοπτική για μιαν άλλη εκπαιδευτική διαδικασία, θα διαπνέει τα εργαστήρια του Συμποσίου.

Οι δύο θεματικοί άξονες του Συμποσίου είναι

α) η συνεργασία των τεχνών στο σχολείο εστιάζοντας στις πολλαπλές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των τεχνών

β) οι τέχνες ως εργαλείο διδακτικής, δηλαδή η παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνών στη διδακτική ποικίλων γνωστικών αντικειμένων.

Για την επιτυχία του Συμποσίου σημαντική είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων συναδέλφων από όλη την Ελλάδα και παράλληλα το δυνάμωμα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων με την εγγραφή και την ενεργό συμμετοχή όλων μας.

Σας πληροφορούμε επίσης ότι:

· Στο μεταβατικό διάστημα έως τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας μας, πηγή αλληλοενημέρωσης αποτελεί το ιστολόγιο της ΠΕΕΠΟΘΕ (http://peepothe.blogspot.com), όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρεστε να αναρτάτε υλικό σχετικό με τρέχουσες εκδηλώσεις, πολιτιστικά γεγονότα που συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα και ειδήσεις για πολιτιστικά δρώμενα που οργανώνετε, συμμετέχετε ή έχουν γενικότερο ενδιαφέρον, μπορείτε να μας κοινοποιήσετε το email σας, μαζί με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να λάβετε πρόσκληση συγγραφικού δικαιώματος στο blog της ΠΕΕΠΟΘΕ, μαζί με σχετικές οδηγίες.

· Ο αγώνας μας για την προώθηση των θεμάτων μας στη Δ/νση ΣΕΠΕΔ - με αναπληρώτρια Δ/ρια την Κ. Καλογεροπούλου, και στο Τμήμα Δ' Αισθητικής Αγωγής -δρομολογήθηκε και εγγράφως με τις επιστολές μας: αρ. πρωτ. 27/15-6-2009, 28/29-6-2009, 29/2-7-2009, 3ο/9-7-2009· Συνεχίστηκε σε προφορικό επίπεδο και στη διάρκεια των διακοπών του Καλοκαιριού με αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινωνίας με Δ/νση ΣΕΠΕΔ και Τμήμα Δ' Αισθητικής Αγωγής.

· Η πρώτη επιτυχία που καταγράφεται είναι η αποστολή από Δ/νση ΣΕΠΕΔ του χρόνιου αιτήματός μας για διοργάνωση από το ΙΝ.ΕΠ επιμορφωτικών σεμιναρίων για μας, σχετικών με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Το έγγραφο με την τελική επεξεργασμένη μας σχετική πρόταση αρ. πρωτ. 28 έφθασε στη Δ/νση ΣΕΠΕΔ στις 29-6-2009· Τελικά, από εκεί διαβιβάστηκε στη Δ/νση Ε.Κ.Δ.Δ.Α στις 7-8-09 με αρ. πρωτ. εξερχόμενου εγγράφου 96516/Γ 7/7-8-09· Τελούμε ακόμη εν αναμονή της έγκρισης του προτεινόμενου επιμορφωτικού προγράμματος από Ε.Κ.Δ.Δ.Α και ανακοίνωσης ημερομηνιών διοργάνωσης των συγκεκριμένων σεμιναρίων από το ΙΝ.ΕΠ για τους ΥΠΟΚΑ, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

· Με πρωτοβουλία της Προέδρου μας κ. Χ. Αλεξάκη ευοδώθηκε σχετική πρόταση συνεργασίας του Δ.Σ. της ΠΕΕΠΟΘΕ με το Κ.Π.Ε. Βελβεντού Κοζάνης. Η πρόταση συνεργασίας εγκρίθηκε από τον πρόεδρο και την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Βελβεντού και στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δράσεων των Κ.Π.Ε. για το 2009-10 προωθήθηκε στο ΥΠΕΠΘ μαζί με όλες τις άλλες προτάσεις, για την τελική έγκριση. Η πρόταση αφορά στη λειτουργία ολιγοήμερου επιμορφωτικού θερινού σχολείου τον Ιούνιο του 2010 στις εγκαταστάσεις τους, στο πανέμορφο Βελβεντό Κοζάνης, με θέμα: Φύση & Τέχνη.

· Για τη φετινή χρονιά η πρώτη μας δράση, όπως ήδη έχετε ενημερωθεί, ξεκινάει σήμερα και είναι η συνδιοργάνωση με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Σερρών της διημερίδας Με μια κάμερα στο χέρι με θέμα τον κινηματογράφο στην εκπαίδευση. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Δημητρίων, στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2009·

· Η ΠΕΕΠΟΘΕ είναι πάντα ανοικτή σε προτάσεις για συνδιοργάνωση παρόμοιων δράσεων. Όσο περισσότερα μέλη αποκτήσει, τόσο οι δυνατότητες στήριξης επιμορφωτικών και άλλων πολιτιστικών δρώμενων θα διευρύνονται και αυτό μόνο αν το επιδιώξουμε όλοι εμείς θα γίνει πραγματικότητα.

· Σας καλούμε να πλαισιώσετε συλλογικά τις προσπάθειές μας για ένα σχολείο με περισσότερο πολιτισμό, εγγραφόμενοι κατ αρχήν μέλη στην Ένωση και συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητές της. Μέλη μας μπορούν και πρέπει να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί που οραματίζονται ένα ομορφότερο αύριο για το δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα. Πατήστε Ctrl+κλικ για να συμπληρώσετε ή προωθήσετε το Έντυπο Αίτησης Εγγραφής στους συναδέλφους σας.

· Σας ενημερώνουμε επίσης για μια αλλαγή που προέκυψε στη σύνθεση του Δ.Σ. από τον Αύγουστο του 2ΟΟ9· Λόγω της παραίτησης της Ειρήνης Αντωναράκου, για λόγους μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό, εισήλθε στο Δ.Σ. η επόμενη αναπληρωματική στη σειρά, η κ. Ελένη Συνεσίου, που εκλέχθηκε και Γραμματέας του Δ.Σ.

· Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, η Ένωσή μας θα διοργανώσει Ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείων», εισηγητές της οποίας αυτήν τη φορά θα είναι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων, που θα αναδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές μουσειακής αγωγής των σχολείων τους. Μόλις το προγραμματίσουμε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας με περισσότερες πληροφορίες και για να υποβάλετε οι ενδιαφερόμενοι αίτηση για εισήγηση.

· Τα αιτήματά μας θα υποβληθούν και στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα επιδιώξουμε εκ νέου να προωθήσουμε τις προτάσεις επίλυσης των πάγιων προβλημάτων και έναν ουσιαστικό διάλογο που στόχο θα έχει τη θεσμική στήριξη του Πολιτισμού - Διαπολιτισμικού διαλόγου στα σχολεία της Π.Ε. & Δ.Ε και των εκπαιδευτικών που τον στηρίζουν με πολλές δυσκολίες ως τώρα, είτε αυτές αφορούν στην έλλειψη επιμόρφωσης, στη δυσκολία ανεύρεσης χώρων και δομών κατάλληλων για έκφραση, συν-δημιουργία και άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία είτε αφορούν στην έλλειψη απλών υλικοτεχνικών μέσων απαραίτητων για την εκπόνηση και την ποιότητα των προγραμμάτων, την ευαισθητοποίηση, την ενεργοποίηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.


Με τις καλύτερες ευχές για μια δημιουργική χρονιά,


Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

η Πρόεδρος

Χάρη Αλεξάκη

η Γραμματέας

Ελένη Συνεσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου