22 Ιαν 2010

Δελτίο Τύπου


Α΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Όταν οι τέχνες συνομιλούν στο σχολείο…»

Με τη συμμετοχή 500 ατόμων, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΕΕΠΟΘΕ) διοργάνωσε με επιτυχία το Α΄ Πανελλήνιο Συμπόσιο για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση, το τριήμερο 8 έως 10 Ιανουαρίου 2010, στην Αθήνα, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη. Το θέμα του Συμποσίου ήταν «Όταν οι τέχνες συνομιλούν στο σχολείο…» με υποθεματική αναφορά στο «όνειρο» ως  έναυσμα έμπνευσης και δημιουργίας .
Με τις εισηγήσεις διακεκριμένων πανεπιστημιακών δασκάλων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι δύο θεματικοί άξονες, που αφορούσαν αφ’ ενός στις πολλαπλές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των τεχνών στο σχολείο, αφετέρου στην παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνών στη διδακτική ποικίλων γνωστικών αντικειμένων.
Τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου υλοποιήθηκαν 35 συνολικά βιωματικά εργαστήρια,  καλύπτοντας τους δύο θεματικούς άξονες και παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά δείγματα της εργασίας τους στην Ολομέλεια.

Την τρίτη ημέρα (Κυριακή) στο πλαίσιο της Αγοράς  Ιδεών συγκροτήθηκαν Ομάδες Διαλόγου βάσει θεματικών αξόνων, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συμβάλουν με τις θέσεις και προτάσεις τους στην προοπτική για μιαν άλλη εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα καλλιτεχνικά δρώμενα και οι τέχνες, όπως η «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίνωα Αργυράκη, η αέναη παρουσία ονειρικών μορφών ανάμεσά μας, τα πολύτεχνα δρώμενα, οι θεατρικές παραστάσεις και τα εικαστικά εργαστήρια από εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ελλάδα, διέτρεξαν το Συμπόσιό μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στο πλαίσιο της συλλογικής ποιητικής και καλλιτεχνικής συνομιλίας όλοι καθημερινά αφήναμε το εικαστικό μας αποτύπωμα δημιουργώντας ένα ενιαίο εικαστικό έργο, το οποίο στο τέλος του Συμποσίου και μέσα σε ένα πανηγυρικό τελετουργικό τεμαχίσαμε παίρνοντας μαζί ένα κομμάτι του όλου ως αναμνηστικό αυτής της εμπειρίας και εικαστικού συμβόλου του ονείρου μας.
Όλα αυτά που ζήσαμε με την αθρόα και ενεργό παρουσία των 500 περίπου συμμετεχόντων, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, (από τον χώρο της εκπαίδευσης, των τεχνών και σχετικών φορέων) στο συμπόσιο, αποτελούν παρακαταθήκη και ελπίδα για το διαπολιτισμικό, ανοικτό στην κοινωνία σχολείο του μέλλοντος που ονειρευόμαστε. Το σχολείο στο οποίο η παρουσία των τεχνών, της εκπαίδευσης της συναισθηματικής νοημοσύνης-δημιουργικότητας, θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού-ανθρώπου, για την οποία τόσοι δάσκαλοι πασχίζουμε.
Ιδιαίτερα σημαντική στάθηκε για μας η παρουσία του προσκεκλημένου καθηγητή Malcolm Ross, πρωτοπόρου πανεπιστημιακού δάσκαλου από το Ενωμένο Βασίλειο, που από τη δεκαετία του ’60 υποστηρίζει το όραμα γι αυτό το σχολείο. Όλο το τριήμερο, συμμετείχε σ’ όλες τις φάσεις του συμποσίου, εσαεί ενεργός και μαχόμενος.
Το πλούσιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, οι εισηγήσεις, υλικό των εργαστηρίων, καθώς και οι προτάσεις και τα συμπεράσματα θα αναρτηθούν, με σκοπό τη συνέχιση του διαλόγου, βαθμιαία στο ιστολόγιο της ΠΕΕΠΟΘΕ (http://peepothe.blogspot.com/). 




17 Ιαν 2010

Εισηγήσεις & Εργαστήρια



      16 Ιαν 2010

      Εργαστήριο Γ. Καψιδάκη + Μήλου της Έριδος


      Το Γυμνάσιο Βασιλικών Θεσσαλονίκης κατέβηκε στο Συμπόσιο με μια μεγάλη καλλιτεχνική ομάδα. Ο χαράκτης και εκπαιδευτικός Γιάννης Καψιδάκης με το "Το Μήλον της Έριδος", το εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Γυμνασίου έστησαν 8 διαφορετικά εργαστήρια, Σχεδίου, Ζωγραφικής, Χαλκογραφίας, Ξυλογραφίας, Αγγειοπλαστικής, Γλυπτικής, Φωτογραφίας και Ιστορίας της Τέχνης, τα οποία λειτούργησαν παράλληλα καθ΄ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.  Οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο είχαν τη χαρά να ενημερωθούν για την εκπληκτική δραστηριότητα του Γυμνασίου Βασιλικών, να χαρούν τη δροσιά, την ευγένεια και τη δημιουργικότητα των μαθητών αλλά και να τυπώσουν μια μικρή αφίσα του συμποσίου ειδικά φιλοτεχνημένη για το Συμπόσιο.
      Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές, τον κ. Καψιδάκη και τον Διευθυντή του Σχολείου.
      Γυμνάσιο Βασιλικών Θεσσαλονίκης: 23960 22568, mail@gym-vasil.thess.sch.gr, www.tomilontiseridos.blogspot .com




       
       
       

      12 Ιαν 2010

      Προτάσεις εξόδου και σχολικών επισκέψεων

      Πολλοί φίλοι μας, συνάδελφοι και συνεργάτες αναπτύσσουν αξιόλογη καλλιτεχνική δράση και καλό θα ήταν να τους παρακολουθούμε. Αν ανήκετε σ’ αυτούς ή έχετε κάποιους υπ’ όψιν, μοιραστείτε το μαζί μας:
      Ο Τάκης Τζαμαργιάς με τους Com.Odd. Or. εμψυχωτές του εργαστηρίου «Εγώ… ο ποιητής. Αποσπάσματα από «Το σύννεφο με τα παντελόνια» του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, συνδυασμένα με live video projection» ανεβάζουν με άλλους εκλεκτούς συντελεστές την παράσταση «Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ» στη σκηνή «Black Box» του θεάτρου «Επί Κολωνώ». Το έργο αποτελείται από 2 μέρη. Το πρώτο, διακειμενική σύνθεση κειμένων του Μαγιακόφκσι, Αχμάτοβα, Ρίτσου, Κατερίνας Γώγου, προετοιμάζει τον θεατή για την ιστορική πορεία του ποιητή, τον βίο και την πολιτεία του. Το δεύτερο αναπτύσσεται γύρω από τη λυρική ποιητική σύνθεση «Σύννεφο με παντελόνια», που λειτουργεί ως αφορμή για να ελευθερωθεί δυναμικά η φαντασία και μέσα από τις αντιφατικά φλεγόμενες εικόνες του έργου του Μαγιακόφκσι, να υψώσει ο θεατής τη δική του κραυγή για το σήμερα. Για περισσότερα βλ. http://www.theaterinfo.gr/theatrenews/press/2009/17/16/index.html
      H Κατερίνα Κωνσταντινάκου που πρόθυμα εμψύχωσε το εργαστήριο «Θέατρο-ντοκιμαντέρ: Η γοητεία των αναμνήσεων» έχει αναλάβει τη δραματουργική επεξεργασία του θεατρικού έργου «CHATROOM» του Enda Walsh που παίζεται στο θέατρο «Χώρα» σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Το «CHATROOM» απευθύνεται κυρίως στους εφήβους και αφορά στην προσέγγιση του ανεξερεύνητου αλλά και γοητευτικού κόσμου του διαδικτύου. Για περισσότερα βλ. http://www.mindradio.gr/scene.php?t=news&id=438 και http://new.e-go.gr/exodos/article.asp?catid=6473&subid=2&pubid=1667981 .

      5 Ιαν 2010

      Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας


      Σύμφωνα με απόφαση του ΣΕΠΕΔ/Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το συμπόσιό μας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου και ζητείται η διευκόλυνση συμμετοχής σε αυτό των συναδέλφων εκπαιδευτικών που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν. Βλ. σχετική εγκύκλιο.

      Συνάντηση ΥΠΟΚΑ


      Αθήνα, 4/01/2010
      Προς
      Τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. και Δ.Ε.



      Αγαπητοί συνάδελφοι,
      Στο πλαίσιο του προγράμματος του 1ου Πανελλήνιου Συμποσίου για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση, την Κυριακή 10/01/2010 και από τις 9.00 π.μ. έως τις 10 π.μ.,  θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση των συμμετεχόντων ΥΠΟΚΑ στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
      1. Ενημέρωση για την πορεία των αιτημάτων μας στο Υπουργείο Παιδείας ( θεσμός Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων, επίδομα θέσης, κ.ά.)
      2. Νέοι στόχοι της ΠΕΕΠΟΘΕ (δημιουργία δικτύων, κ.α.)
      3. Καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων από τους συμμετέχοντες Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων.
      Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συμμετοχή σας στη Συνάντηση.

       Για το Δ.Σ.
      η  Πρόεδρος
      Χάρη Αλεξάκη



      η Γραμματέας
      Ελένη Συνεσίου

      Έκτακτη Γενική Συνέλευση


      Αθήνα 21/12/09


      Προς τα μέλη της ΠΕΕΠΟΘΕ

      Σας γνωστοποιούμε ότι κατόπιν απόφασης του ΔΣ της ΠΕΕΠΟΘΕ (αρ. Πράξης 12 /19-12-2009) συγκαλείται Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 8/01/2010 και ώρα 4.00 μ.μ. στη Σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα, με θέμα: «τροποποίηση του Καταστατικού της  ΠΕΕΠΟΘΕ».
      Η τροποποίηση αφορά μόνο στην αλλαγή έδρας (ταχυδρομικής διεύθυνσης) λόγω μη ισχύος της προηγούμενης ταχυδρομικής διεύθυνσης. Η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία για την έκδοση  ΑΦΜ.
      Παρακαλούνται τα μέλη για τη συμμετοχή τους.
       

      η Πρόεδρος Χάρη Αλεξάκη

      η  Γ. Γραμματέας Ελένη Συνεσίου