13 Μαΐ 2009

1η Επιστολή προς ΟΛΜΕ-ΚΕΜΕΤΕ 4-5-2009

Αρ. Πρωτ.: 22/2009

Αθήνα, 4 Μαΐου 2009

Προς:

Πρόεδρο ΟΛΜΕ κ. Κώστα Μανιάτη

Κοιν.: Γεν. Γραμματέα κ. Θεμιστοκλή Κοτσιφάκη

Αντιπρόεδρο Γρηγόρη Καλομοίρη

Μέλη Δ.Σ.

Εκπρόσωπο της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ για ΠΜΚΑ 2009

κ,. Θανάση Τσιριγώτη. .

Πρόεδρο ΚΕΜΕΤΕ κ. Παύλο Χαραμή

και συνεργάτες ΚΕΜΕΤΕΑξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε & Δ.Ε. που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 22ας Μαρτίου 2009 στην Αθήνα συγκροτήθηκε σε Σώμα, στις 11-4-2009 ως εξής:

Πρόεδρος: κ. Χάρη Αλεξάκη

Αντιπρόεδρος: κ. Άβρα Αυδή

Γενική Γραμματέας: κ. Ειρήνη Αντωναράκου

Ταμίας: κ. Σωτηρία Παπαϊωάννου

Μέλη: κ. Βασίλης Λάγιος, κ. Ειρήνη Μωσαίδου & κ. Γιώργος Αποστολίδης

Στην πρώτη του συνεδρίαση, στη Θεσσαλονίκη, το νέο Δ.Σ. συζήτησε προβλήματα και στόχους που απασχολούν την Ένωση μας και προσανατολίσθηκε στις δυνατότητες επίλυσης και προώθησής των.

· Εκφράστηκε η αναγκαιότητα αξιολόγησης των ΠΜΚΑ και άμεσης προώθησης ενός νέου πλαισίου διοργάνωσης. Ενός πλαισίου που οραματιζόμαστε να απαντάει στις ανάγκες της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνικής πραγματικότητας με κριτήρια παιδαγωγικά, αισθητικά και οικονομικά. Η μετατροπή τους σε Μαθητικά Φεστιβάλ, χωρίς διαγωνιστικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα, είναι η εναλλακτική πρόταση που έχει κερδίσει έδαφος στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και της Ένωσής μας. Επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη να καλυφθούν άμεσα όλα τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για τη διοργάνωση των μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων των ετών 2008 και 2009.

· Τονίστηκε η ανάγκη:

1) Αναβάθμισης των ΥΠΟΚΑ και των πολιτιστικών διεργασιών στα Σχολεία, όπως και προώθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δικτύων.

2) Αναδρομικής καταβολής του μηνιαίου επιδόματος θέσης και άρσης της ανισότητας με τους άλλους συναδέλφους των Καινοτόμων Σχολικών Δράσεων και της ασυνέπειας ως προς το Θεσμικό πλαίσιο.

3) Εξασφάλισης των μορίων θέσης, μιας θέσης με τόση εμπλοκή και ευθύνη για την εκπαιδευτική κοινότητα.

4) Θεσμοθέτησης της επιμόρφωσης των ΥΠΟΚΑ.

5) Προώθησης διοργάνωσης Επιμορφωτικών Σεμιναρίων σε συνεργασία με το ΙΝΕΠ, με το οποίο ήδη συνεργαζόμαστε άριστα σε Περιφερειακό επίπεδο και με πρόταση που αναμένει από τη Δ/νση ΣΕΠΕΔ προτίθεται να πραγματοποιήσει Επιμορφωτικά Σεμινάρια για τους ΥΠΟΚΑ σε Πανελλαδικό επίπεδο.

6) Διασφάλισης των δαπανών μετακίνησης των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων για τις συναντήσεις τους με τους εκπαιδευτικούς και για τα σεμινάριά τους.

Δρομολογήθηκε, επίσης, ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων της Ένωσής μας που έχει σχέση:

α) με τη συνέχιση των σεμιναρίων αυτο-επιμόρφωσης και σε άλλες πόλεις, μετά την επιτυχή υλοποίηση του αντίστοιχου επιμορφωτικού σεμιναρίου στην Αθήνα, στις 21-22 Μαρτίου 2009.

β) με την προοπτική διοργάνωσης Διημερίδας ή Συνεδρίου με θέμα την καλλιέργεια και την προώθηση του Διαπολιτισμικού Διαλόγου.

γ) με την αναζήτηση πόρων

δ) με την προώθηση της ιδέας δημιουργίας Σχολικών Πολιτιστικών Κέντρων, ανά Διεύθυνση Δ.Ε. και Π.Ε., με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά ή άλλα Προγράμματα του ΥΠΕΠΘ, του ΥΠΠΟ και Δωρεές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε από την ΟΛΜΕ και το ΚΕΜΕΤΕ να συνεχίσει να στηρίζει συνδικαλιστικά και να μελετά τους προβληματισμούς και τα αιτήματά μας, όπως αυτό της διοργάνωσης διαβουλεύσεων από το ΥΠΕΠΘ, με προσεκτική και πολύπλευρη συμμετοχή πολλών παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας και σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την αξιολόγηση και μετατροπή του πλαισίου των ΠΜΚΑ όσο και για τα ζητήματα της ανάπτυξης της Αισθητικής Παιδείας γενικότερα, της θεσμικής αναβάθμισης των ΥΠΟΚΑ, της στήριξης των πολιτιστικών διεργασιών στα Σχολεία της Π.Ε. & Δ.Ε. και της δημιουργίας Σχολικών Πολιτιστικών Κέντρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαιρετίζουμε την συμπαράσταση της ΟΛΜΕ και την αλληλέγγυα στάση που κράτησε τη φετινή σχολική χρονιά στον δίκαιο και διακριτικό πολιτιστικό μας αγώνα, έναν αγώνα που κρατάει 5 ½ χρόνια, από την αρχή της θεσμοθέτησης της θέσης μας.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να μας προσκαλέσετε να συζητήσουμε πιο αναλυτικά τα θέματα μας και οπωσδήποτε πριν να δείτε το Υφυπουργό Παιδείας στο ραντεβού που έχετε ήδη δρομολογήσει μαζί του, για την αλλαγή πλαισίου της διοργάνωσης των ΠΜΚΑ, πριν το τέλος της φετινής χρονιάς.

Η Ένωσή μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία για όλα τα παραπάνω θέματα.

Με εκτίμηση

για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Χάρη Αλεξάκη Ειρήνη Αντωναράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου