Αρ. Πρωτ.: 55/2009
Αθήνα, 16/11/2009
1.τις Περιφερειακές Δ/νσεις της χώρας
2.τις Δ/νσεις Π.Ε. και Δ.Ε.
(υπόψη των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων: ΥΠΟΚΑ) και δι’ αυτών στα σχολεία όλης της χώρας
ΘΕΜΑ: Αίτηση συμμετοχής στο
Α΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Όταν οι τέχνες συνομιλούν στο σχολείο…»
Σε συνέχεια της Α΄ Ανακοίνωσης, η Οργανωτική Επιτροπή του Α΄ Πανελλήνιου Συμποσίου για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση σας καλεί να συμμετάσχετε στις εργασίες του. Το θέμα του Συμποσίου είναι «Όταν οι τέχνες συνομιλούν στο σχολείο…» με υποθεματική αναφορά στα όνειρα. «Το όνειρο» είτε ως ερέθισμα είτε ως έναυσμα έμπνευσης και δημιουργίας είτε ως προοπτική για μιαν άλλη εκπαιδευτική διαδικασία θα διαπνέει τα εργαστήρια του Συμποσίου.
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 8-10 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη, στο Ψυχικό. Απευθύνεται σε Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων και Εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τις πολιτιστικές διεργασίες στα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης από όλη την Ελλάδα. Στόχο έχει να επιχειρήσει να φωτίσει:
α) μια πτυχή της διδακτικής των τεχνών στο σχολείο, εστιάζοντας στις πολλαπλές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των τεχνών και
β) την παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνών στη διδακτική ποικίλων γνωστικών αντικειμένων.
Το Συμπόσιο περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, εισηγήσεις, εργαστήρια, συζητήσεις, δρώμενα, έκθεση εκπαιδευτικού υλικού, και φιλοδοξεί να προκαλέσει προβληματισμό, ευαισθητοποίηση και δημιουργικές προτάσεις τόσο από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες εισηγητές-εμψυχωτές όσο και από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς με αντιπροσωπευτικές ομάδες μαθητών.
Στο εγχείρημά μας αυτό, έχουμε ήδη την ενεργή συμμετοχή του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής το γνωστό καθηγητή κ. Θόδωρο Γραμματά, ο οποίος το διευθύνει, κ.ά. προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών για τις εισηγήσεις και τα εργαστήρια.
Σημαντικό εκτός των άλλων είναι το γεγονός της συμμετοχής του Malcolm Ross, πρωτοπόρου Δασκάλου (του Ενωμένου Βασιλείου) στην Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών γύρω από τις Τέχνες και ερευνητή στην Εκπαίδευση των Τεχνών από τη δεκαετία του ’60. Ο Malcolm Ross (Professor of Arts Education, Metropolitan University of London (IATE), Honorary Research Fellow, University of Exeter) από τότε που τα σχολεία άρχισαν και προοδευτικά συνεχίζουν να υποτάσσονται στο ήθος της αγοράς εργασίας του υλισμού, μάχεται για την υπεράσπιση των δημιουργικών και καλλιτεχνικών διαστάσεων της εξέλιξης των παιδιών. Η δουλειά του επικεντρώνεται στην ποιητική ιδέα της καλλιέργειας και της έκφρασης της «Συναισθηματικής Ευφυΐας». Ας σημειωθεί ότι σήμερα και η Νευρολογία χρίει την αισθητική ως μια κεντρική λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία αν αγνοηθεί, αφήνει τα παιδιά με μιαν αίσθηση αναπηρίας της ίδιας της ανθρώπινής τους φύσης.
Αξίζει επίσης να εξάρουμε τη συμμετοχή με εισηγήσεις των Βιρβιδάκη Στέλιου, Καθηγητή Φιλοσοφίας Τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) Παν/μίου Αθηνών, Χρυσοστόμου Σμαράγδας, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Παν/μιου Αθηνών, Δαραδήμου Χαράλαμπου, Καλλιτέχνη Εικαστικών Τεχνών- εκπαιδευτικού, Θεοδωρίδη Μένη, Σκηνοθέτη Κινηματογράφου, Υπεύθυνου Τμήματος Οπτικοακουστικής Παιδείας Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ, Παΐζη Νικόλαου, Μαθηματικού-Ερευνητή & Συντονιστή Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ.
Προβλέπεται, επίσης, συνεργασία με τους παρακάτω αξιόλογους εμψυχωτές, παιδαγωγούς και καλλιτέχνες, που θα αναλάβουν να συντονίσουν ποικίλα βιωματικά εργαστήρια, προκειμένου να καλύψουν τους θεματικούς άξονες του Συμποσίου: Αγγελή Μαρία σε συνεργασία με Αλέξανδρο Pfaff, Ασσάνη Ιωάννα, Βασιλειάδη Έβη, Γιαπλέ Γιάννη, Γκόβα Νίκο, Ζιρώ Όλγα, Θεοδωρίδη Μένη σε συνεργασία με Λεωνίδα Μαρία, Κακουδάκη Τζωρτζίνα, Καραφυλλίδου Μαρίνα σε συνεργασία με Πολυδωρίδου Ιόλη, Κάρτσακα Ελένη σε συνεργασία με Χριστοδούλου Αναστασία, Κορδώση Ντίνο, Κύρδη Πόπη, Λαδόπουλο Γιώργο, Λαζάρου Σωτηρία σε συνεργασία με Ακριώτου Ντόρις και Σαρίδου Ζωή, Malcolm Ross σε συνεργασία με Χάρη Αλεξάκη, Μαρκέα Γεωργία, Μουδατσάκι Τηλέμαχο, Μώρου Αντιγόνη, Παναγιωτοπούλου Μαρία, Πανόπουλο Βασίλη, Παπαδόπουλο Σίμο, Παπακώστα Αλεξία σε συνεργασία με Ευγενία Σερέτη και Στέλιο Μιαρίτη, Ποτόγλου Κυριακή, Τερεζάκη Χρύσα σε συνεργασία με Κουφού Κωνσταντίνα, Τζαμαργιά Τάκη.
Το Συμπόσιο θα αρχίσει το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου 2010 με πανηγυρική έναρξη σε ολομέλεια στο θέατρο της Σχολής, θα συνεχιστεί το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010 με δύο κύκλους παράλληλων εργαστηρίων το πρωί και το απόγευμα, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010.
Μαθητικά δρώμενα πολύτεχνης έκφρασης με θέμα το όνειρο, από σχολεία της Αθήνας, θα συμπληρώσουν τις εισηγήσεις της Παρασκευής και η βραδιά θα κλείσει με ένα ποτήρι κρασί για το καλωσόρισμα.
Το Σάββατο το πρωί, μετά τον πρώτο κύκλο των παράλληλων εργαστηρίων, θα πραγματοποιηθεί παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Γυμνασίου Βελβεντού Κοζάνης με δραματοποίηση του παραμυθιού «Ονείρω» της Μάρως Λοΐζου. Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα, ο δεύτερος κύκλος εργαστηρίων και τέλος θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια δημιουργικές στιγμές από το βιωμένο υλικό των εργαστηρίων.
Η Κυριακή θα ξεκινήσει με εισηγήσεις και θα συνεχίσει με εργαστήρια διαλόγου πάνω σε καθορισμένους θεματικούς άξονες με στόχο το μοίρασμα εμπειριών και σκέψεων, τον προβληματισμό και την παραγωγή προτάσεων για ένα άλλο σχολείο στο οποίο οι τέχνες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενεργών και δημιουργικών προσωπικοτήτων. Συντονιστές θα αναλάβουν το συντονισμό των εργαστηρίων και reporters θα παρουσιάσουν στην ολομέλεια το απόσταγμα των συζητήσεων.
Στη διάρκεια του Συμποσίου, παράλληλα με τις άλλες δράσεις, θα προβάλλονται σε οθόνη Πολιτιστικά Προγράμματα που αφορούν στη συνομιλία των τεχνών στο σχολείο. Οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος με πόστερ ή βίντεο θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τον/την αντίστοιχο ΥΠΟΚΑ της Δ/νσης στην οποία ανήκουν.
Το δικαίωμα συμμετοχής στο Συμπόσιο ορίστηκε για τα μέλη της ΠΕΕΠΟΘΕ σε 20 Ευρώ και για τα μη μέλη σε 30 ευρώ και περιλαμβάνει φάκελο συμποσίου, πρόγραμμα, γραφική ύλη, ενημερωτικά έντυπα και βιβλία, καφέδες διαλειμμάτων, ένα γεύμα, κρασί υποδοχής. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων και για την κατάθεση του συμβολικού ποσού συμμετοχής ορίζεται η 11η Δεκεμβρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συμποσίου θα αναρτηθεί στο (blog) http://peepothe.blogspot.com/ της ΠΕΕΠΟΘΕ μετά τις 30 Νοεμβρίου.
Επισυνάπτεται δελτίο συμμετοχής στο Συμπόσιο, αίτηση εγγραφής μέλους της ΠΕΕΠΟΘΕ, καθώς επίσης, χάρτης με πληροφορίες για εύκολη πρόσβαση στη Σχολή Μωραΐτη και πίνακας συμπλήρωσης και επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας με τους ΥΠΟΚΑ, που παρακαλούμε να συμπληρωθεί.
Η Σχολή Μωραΐτη, στο Ψυχικό, θα μας φιλοξενήσει ευγενώς στις κατάλληλες υποδομές της και το Συμπόσιο θα γίνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Από το Υπουργείο επίσης αναμένουμε την τελική απόφαση για κάλυψη των εξόδων των εκπαιδευτικών από την περιφέρεια.
Με εκτίμηση,
για την Ο.Ε.
Χάρη Αλεξάκη
Πολύ καλή προσπάθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήLet's keep trying to be connected
ΑπάντησηΔιαγραφή